Ontdek
Indonesië

Vanaf €2.995,- p.p. | 23 dagen

-5.1333328 119.416665

23-daagse privérondreis door Indonesië

Bent u op zoek naar een Indonesië rondreis buiten de gebaande paden, dan is Sulawesi het eiland voor u! Begin de reis in Makassar, met haar Nederlandse koloniale invloeden. Reis door naar onder andere Tempe-meer en Tana Toraja, het thuisland van het Toraja volk en de welbekende traditionele begrafenisrituelen. Dan verder naar Tentena waar u kunt genieten van het kristalhelder Poso-meer. Tenslotte wordt u als natuurliefhebber verzadigd met o.a. prachtige wandelingen door de Badavallei, zeldzame vogelsoorten en tarsier-apen in het Tangkok Nationaal Park en prachtige koraalriffen in het Bunaken Nationaal park.

Reisoverzicht

Dag 1: Vliegreis naar Indonesië
Dag 2: Aankomst in Makassar – Aston Makassar Hotel
Dag 3: Makassar vrije dag – Aston Makassar Hotel
Dag 4: Reis naar Malino – Malino Villa Tengah Sawah
Dag 5: Malino vrije dag – Malino Villa Tengah Sawah
Dag 6: Reis naar Bira – Bara Beach Bungalows
Dag 7: Bira vrije dag – Bara Beach Bungalows
Dag 8: Reis naar Sengkang – BBC Hotel
Dag 9: Reis naar Toraja – Hotel Luta Resort
Dag 10: Toraja omgeving – Hotel Luta Resort
Dag 11: Toroja omgeving – Hotel Luta Resort
Dag 12: Reis naar Pendolo – Mulia Poso Lake Hotel
Dag 13: Excursie Saluopa-waterval – Tando Bone Bungalows
Dag 14: Reis naar Badavallei – Losmen Ningsih Hotel
Dag 15: Jungle-trekking – Ue Datu Cottages
Dag 16: Reis naar Tomohon – Gardenia Country Inn
Dag 17: Tomohon vrije dag – Gardenia Country Inn
Dag 18: Reis naar Tangkoko – Tangkoko Lodge
Dag 19: Bunaken Nationaal Park – Two Fish Divers Bunaken
Dag 20: Bunaken Nationaal Park – Two Fish Divers Bunaken
Dag 21: Bunaken Nationaal Park – Two Fish Divers Bunaken
Dag 22: Vertrek vanuit Indonesië
Dag 23: Aankomst

Reisvoorstel aanvragen
Dag 1: Vliegreis naar Indonesië

Vandaag begint uw reis! U vertrekt voor uw reis naar Sulawesi. Geniet van uw intercontinentale vlucht en bij aankomst van de eerste indrukken van het Indonesische eilandenrijk.

Inclusief: Intercontinentale vlucht Amsterdam – Makassar

Dag 2: Aankomst in Makassar

Bij aankomst op de luchthaven van Makassar wordt u door uw chauffeur opgewacht en in circa 30-45 minuten naar uw hotel in het centrum van de stad gereden. Als er voldoende tijd is kunt u onderweg nog een stop maken bij de oude haven. Kom in uw accommodatie lekker bij van de lange reis.

Inclusief: Privétransfer naar uw hotel en overnachting inclusief ontbijt

Dag 3: Makassar vrije dag

Vrije dag om naar wens in te delen.

Het is ook mogelijk om vandaag een leuke excursie te doen in de omgeving van Makassar. U kunt bijvoorbeeld met een gids een ontspannen fietstocht maken over een grotendeels vlakke weg, even buiten Makassar. Een ontspannen manier om wat van de omgeving van de stad te bekijken. U wandelt eerst een stukje door een typisch vissersdorpje, daarna stapt u op de fiets en rijdt u langs rijstvelden en traditionele Buginese huizen. De lunch vindt plaats bij een lokale familie.

Inclusief: Overnachting inclusief ontbijt

Dag 4: Reis naar Malino

Malino ligt op circa 80 km en ca. 2,5-3 uur rijden van Makassar, op een hoogte van 1100 meter. Het is een vruchtbaar gebied met Sulawesi’s mooiste rijstvelden in de buurt. U slaapt hier op een uniek plekje en comfortabel in een bungalow tussen de rijstvelden. Vooraf aan de rit naar Malino kunt u nog een excursie plannen rond Makassar. Het is bijvoorbeeld leuk om met een gids de lokale markten te bezoeken en zo de typische Indonesische keuken te leren kennen. U verplaatst zich door de stad door middel van het openbaar vervoer. Bij een lokale familie thuis leert u dan verschillende gerechten maken. Na de optionele excursie en lunch rijdt u direct door naar Malino waar u dan in de late namiddag arriveert.

Inclusief: Transfer naar Malino en overnachting inclusief ontbijt

Dag 5: Malino vrije dag

Vrije dag om naar wens in te delen. De auto staat tot uw beschikking voor korte afstanden.

U kunt ook wandelen of fietsen in de omgeving. Bijvoorbeeld met een ranger een wandeling maken of met de auto een bezoek brengen aan de markt, behoort zeker tot onze suggesties. Daarnaast is er de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de enige theeplantage van Sulawesi.

Inclusief: Auto tot uw beschikking voor korte afstanden en overnachting inclusief ontbijt

Dag 6: Reis naar Bira

Vandaag heeft u na het ontbijt een rit van circa 6 uur naar Bira, gelegen in het zuid-oosten van Sulawesi. U passeert mooie rijstvelden en in de buurt van Bira bezoekt u de traditionele pinisi scheepsbouw. De plaats staat bekend om de scheepsbouw, met name de productie van grote houten zeilboten. Daarnaast is Bira ook bekend om haar uitgestrekte fijne parelwitte stranden. Het is een waar bounty paradijs!

Inclusief: Transfer naar Bira en overnachting inclusief ontbijt

Dag 7: Bira vrije dag

U kunt deze dag lekker van het strand genieten, snorkelen voor de kust of met een bootje er op uit. Het beste koraal is te vinden bij het eilandje voor de kust. Deze dag deelt u zelf in.

Via het hotel kunt u een boot regelen om te gaan snorkelen bij een eilandje voor de kust. Daarnaast is het mogelijk om te duiken. Andere mogelijkheden bestaan uit een bezoek brengen aan de omliggende dorpjes of de middag doorbrengen bij de houten zeilboten-bouwers. Dit is een indrukwekkend en intrigerend proces, en zeker de moeite waard!

Inclusief: Auto tot uw beschikking voor korte afstanden en overnachting inclusief ontbijt

Dag 8: Reis naar Sengkang

U verlaat in de ochtend het plaatsje Bira en volgt een zeer fraaie smalle kustweg waar u overal vissershuizen, ruige kusten en witte zandstranden ziet. U arriveert in de namiddag in het plaatsje Sengkang. Onderweg kunt u ervoor kiezen om in een lokaal dorp een traditionele Buginese lunch geserveerd te krijgen. U arriveert in de namiddag in het plaatsje Sengkang.

Inclusief: Transfer naar Sengkang en overnachting inclusief ontbijt

Dag 9: Reis naar Toraja

In de ochtend heeft u de optie om Lake Tempe te bezoeken. Tijdens zo’n excursie ziet u vissers aan het werk en vele vogels. U bezoekt dan ook één van de drijvende huizen.

U reist deze dag naar Toraja, de rit neemt circa 4-5 uur in beslag. Onderweg bezoekt u enkele dorpjes waar zijde verwerkt wordt tot felgekleurde doeken. We rijden verder en arriveren voor een mogelijke lunch bij een klein dorpje in de buurt van Siwa. Hier kunt u lunchen in een Buginees huis, waar de maaltijd zal bestaan uit allerlei lokale producten. Na deze lunch neemt de gids afscheid en rijden we met onze chauffeur verder naar Toraja. Toraja is bekend om zijn traditionele begrafenis rituelen. Indien mogelijk bezoeken wij een dergelijke ceremonie.

Inclusief: Transfer naar Toraja en overnachting inclusief ontbijt

Dag 10: Toraja omgeving

Samen met gids en chauffeur verkent u de verschillende gebieden in Toraja. Overleg met uw gids waar u naar toe wilt; het programma is flexibel en kan op die manier altijd worden aangepast bij mogelijke ceremonies of marktdagen. Bij ceremonies is het altijd gewenst om een geschenk in de vorm van bijvoorbeeld sigaretten of suiker mee te nemen. Uw gids kan u hiermee altijd helpen (op weg naar de ceremonie).

Inclusief: Overnachting inclusief ontbijt

Dag 11: Toraja omgeving

Een tweede dag waarop u Toraja samen met uw lokale gids verkent.

In de middag kunt u ervoor kiezen een lekkere typische Toraja-lunch te nuttigen met onder andere Pa’piong Manuk; kip in een bamboekoker (optioneel). U krijgt deze lunch dan in een lokaal dorp aangeboden. Het is mogelijk dat deze lunch op een andere dag plaatsvindt, afhankelijk van het programma en mogelijke ceremonies. Het is ook mogelijk een trekking te maken in het gebied, te fietsen of te raften. Afhankelijk van uw interesse geven wij uiteraard graag meer suggesties hoe uw dag te besteden.

Inclusief: Overnachting inclusief ontbijt

Dag 12: Reis naar Pendolo

In de vroege ochtend verlaat u Toraja en rijdt u verder noordelijk (alleen met chauffeur) via een bochtige bergweg. Na enkele uren bereikt u de kust, waarna u weer de beboste bergen inrijdt. U passeert een waterval en kunt stukjes langs de weg lopen om de benen te strekken. Tegen het einde van de middag bereikt u het kleine plaatsje Pendolo dat aan de zuidoever van het Posomeer ligt. De chauffeur rijdt bij aankomst terug naar Makassar.

Een eenvoudig diner is vanavond inclusief.

Inclusief: Transfer naar Pendolo, diner in uw accommodatie en overnachting inclusief ontbijt

Dag 13: Excursie Saluopa-waterval

In de ochtend wordt u door een lokale gids opgehaald en stapt u aan boord van een gecharterde boot. U volgt de oostoever en maakt enkele stops waarbij u via een dorpje naar een waterval loopt en vervolgens naar een uitzichtpunt. Rond het middaguur arriveert u in uw guesthouse, dat eveneens aan het strand van het Posomeer ligt. In de middag haalt een gids u op en bezoekt u samen de mooi gelegen Saluopa waterval.

Een eenvoudig diner is vanavond inclusief.

Inclusief: Boottransfer Pendolo – Tentena, excursie: Saluopa waterval (privé), diner in uw accommodatie en overnachting inclusief ontbijt

Dag 14: Reis naar Badavallei

Met een jeep rijdt u in de loop van de ochtend in de richting van de Badavallei, gelegen op circa 800 meter. De vallei is een enclave in het uitgestrekte Nationale Park Lore Lindu. Dit park kent nog enkele andere valleien waaronder Besoa en Napu. Deze drie valleien staan bekend om hun megalitische beelden en bewerkte stenen vaten.

De ruige tocht ernaartoe duurt ongeveer 3 tot 5 uur (sterk afhankelijk van de conditie van de weg); via een deels onverharde weg bereikt u een bergrug op circa 1800 meter, hierna daalt u weer af. Vandaag maakt u wandelingen door de vallei en gaat u opzoek naar megalieten en vaten. U wandelt door een prachtige omgeving met kleine dorpjes en rijstvelden omringd door bergen en tropische bossen. Er gaat een picknick lunch mee en avondeten krijgt u geserveerd in de Losmen. U arriveert in de namiddag.

Inclusief:  Excursie: Badavallei (privé), lunch en diner in uw accommodatie en overnachting inclusief ontbijt

Dag 15: Jungle-trekking

In de ochtend heeft u een wandeling van 2-3 uur door het regenwoud op het programma staan. Na een verkenning in het regenwoud loopt u door naar de hoofdweg om van daaruit in een korte rit terug te keren per jeep naar Tentena.

Inclusief: Excursie: Wandeling door het regenwoud (privé), picknick-lunch en overnachting inclusief ontbijt

Dag 16: Reis naar Tomohon

U wordt door uw chauffeur opgehaald en rijdt door naar het stadje Poso (circa 1,5 uur rijden). U vliegt met Wings Air naar Makassar, hier wisselt u van toestel en vliegt u door met Lion Air naar Manado, waar u in de voormiddag arriveert. Aangekomen in Manado wordt u door auto en chauffeur opgehaald en naar uw hotel in Tomohon gereden; een rit van circa 1,5 uur. Er zijn geen stops opgenomen in deze tijd. Bij aankomst in Tomohon heeft u de rest van de middag ter vrije besteding.

Inclusief: Transfer naar de luchthaven, binnenlandse vlucht Poso – Makassar – Manado, transfer naar uw hotel en overnachting inclusief ontbijt

Dag 17: Tomohon vrije dag

Vrije dag om naar wens in te delen. Het boeken van een optionele excursie behoort tot de mogelijkheden.

Inclusief: Overnachting inclusief ontbijt

Dag 18: Reis naar Tangkoko

U rijdt vandaag naar het meest noord-oostelijke punt van Sulawesi, door het Minahasa-gebied, naar het Tangkoko Batuangus Reservaat (er gaat hier geen gids mee). Het bos in dit reservaat is relatief jong waardoor er veel fruitbomen te vinden zijn. Veel fruitbomen betekent dat er vrij veel fruitetende dieren te vinden zijn, waaronder apen en neushoornvogels. Het is een van de weinige bossen in Indonesië waar u goed dieren kunt observeren.

De rit van Tomohon naar Tangkoko duurt circa 2,5-3 uur. In de namiddag/avond maakt u onder begeleiding van een ranger een wandeling door het bos (maximaal 3 uur), waarbij u op zoek gaat naar tarsiers; half aapjes ter grote van een volwassen mensenhand. Deze dieren verlaten in de schemer hun slaapboom op zoek naar insecten, en keren in de vroege ochtend weer terug.

Inclusief: Transfer naar Tangkoko, excursie: Op zoek naar de tarsiers (privé), diner in uw accommodatie en overnachting inclusief ontbijt

Dag 19: Bunaken Nationaal Park

Vandaag bezoekt u het bos al in de vroege ochtend. Tijdens deze wandeling gaat u op zoek naar apen, neushoornvogels, buideldieren en nog veel meer! Deze wandeling duurt circa 3-4 uur. Hierna rijdt u door naar de haven van Manado (circa 2 uur), vanwaar u met een shuttle boot (er kunnen dus andere gasten inzitten) naar het eiland Bunaken zal worden gebracht.

De zeetuinen van het Nationale Park Bunaken behoren tot de mooiste van de wereld. Het park bestaat uit een groep van vijf kleine eilanden voor de kust van Manado en het Arakan-rif, dat ten zuiden van de stad ligt. De vijf eilanden zijn Bunaken, Manado Tua, Siladen, Mantehage en Nain.

Het Marine Reservaat Bunaken is ook een paradijs voor snorkelaars, aangezien het kleurrijkste onderwaterleven zich met name tussen de 5 en 15 meter onder de zeespiegel afspeelt. Het eiland Bunaken is wereldberoemd vanwege de drop-offs. Het strand is gelig en er zijn veel mangrove bossen. Bij hoog water kunt u er goed snorkelen vanaf het strand.

Inclusief: Excursie: Ochtendwandeling in Tangkoko National Park (privé), transfer naar Manado Harbour, shuttle boot Manado – Bunaken, transfer naar accommodatie, diner in uw accommodatie en overnachting op basis van volpension

Dag 20: Bunaken Nationaal Park

Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding om te genieten van zon, zee een strand. En uiteraard van de adembenemende koraalriffen!

Inclusief: Overnachting op basis van volpension

Dag 21: Bunaken Nationaal Park

Een vrije dag om naar wens in te delen.

Inclusief: Overnachting op basis van volpension

Dag 22: Vertrek vanuit Indonesië

U keert vandaag terug naar Manado per shuttle boot en auto. Het tijdstip van vertrek is afhankelijk van uw geplande vlucht. U reist naar het vliegveld van Manado voor het begin van uw terugreis. We vertrouwen erop dat u vol schoonheid terugkijkt op een schitterende en avontuurlijke tijd in het vroegere Celebes!

Inclusief: Transfer naar Bunaken Harbour, shuttle boot Bunaken – Manado, transfer naar de luchthaven, binnenlandse vlucht Manado – Makassar en intercontinentale vlucht Makassar – Amsterdam

Dag 23: Aankomst
Prijs informatie

Reisduur:
23 dagen

Prijs:
Vanaf €2.995,- per persoon

De reissom betreft een indicatie en is onder andere onderhevig aan beschikbaarheid en reisperiode.

Reisvoorstel aanvragen
Deze reis is:

Inclusief

 • Intercontinentale vluchten op basis van Economy Class
 • Binnenlandse vluchten zoals genoemd in ‘dagelijkse informatie’
 • 20 overnachtingen in sfeervolle accommodaties
 • Privé transport met chauffeur (spreekt redelijk Engels)
 • Alle maaltijden zoals genoemd in ‘dagelijkse informatie’
 • Activiteiten zoals genoemd in ‘dagelijkse informatie’, waaronder bezoek aan Toraja en op zoek naar de tarsiers
 • Entreegelden en permits voor inbegrepen activiteiten

Duurzame onderdelen van uw reis:

 • CO2 compensatie voor uw vluchten (t.w.v. €20,- per persoon)

Exclusief

 • Toeristenvisum
 • Reis en/of annuleringsverzekering
 • Eventuele upgrades van vluchten en/of kamertype’s
 • Stoelreserveringen
 • Niet genoemde maaltijden en optionele excursies
 • Eventuele fooien
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€2,50 per boeking)
 • Bijdrage SGR (€ 5,- per persoon)
 • Administratiekosten (€47,- per boeking)