Ontdek
de Baltische Staten

Vanaf €2.300,- p.p. | 20 dagen

59.4369608, 24.7535747

20-daagse rondreis door de Baltische Staten

Ga op ontdekking door de drie Baltische Staten: Estland, Letland en Litouwen! Deze 20 daagse rondreis start in de hoofdstad van Litouwen, Vilnius. Na de overnachtingen in Vilnius gaat u richting de kust van Litouwen, waar u vanuit Litouwen de grens passeert naar Letland. In Letland verblijft u een aantal dagen aan de Letse kust, heerlijk om eventjes tot rust te komen en te ontspannen. Hierna rijdt u door naar de hoofdstad Riga, waar u 2 dagen verblijft. Ontdek de oude stad, bezoek de mooie gebouwen in Art Nouveau en waan je over de Central Markt. Na een bezoek aan de hoofdstad van Letland, rijdt u verder in de richting van Estland. In Estland verkent u als eerste de stad Pärnu, ook wel de bekendste badplaats van Estland. Hierna vervolgt u de reis richting Saaremaa, een eiland voor de westkust van Estland en een van de populairste bestemmingen van het land. U sluit de rondreis af in de hoofdstad: Talinn. Na afloop van een tweedaags verblijf in deze stad, vliegt u weer terug richting Nederland. 

Reisoverzicht

Dag 1: Vilnius – Comfort Hotel LT – Rock ‘n’ Roll Vilnius
Dag 2: Vilnius – Comfort Hotel LT – Rock ‘n’ Roll Vilnius
Dag 3: Kaunas – Moxy Kaunas Hotel
Dag 4: Klaipeda – Amberton Hotel Klaipeda
Dag 5: Klaipeda – Amberton Hotel Klaipeda
Dag 6: Liepaja – Liva Hotel
Dag 7: Liepaja – Liva Hotel
Dag 8: Pavilosta – OTTO Hotel & Sun
Dag 9: Kuldiga – Noliktava No5
Dag 10: Jurmela – Hotel Jurmela SPA
Dag 11: Riga – Rixwell Hotel Gertrude
Dag 12: Riga – Rixwell Hotel Gertrude
Dag 13: Sigulda – Sigulda Hotel
Dag 14: Parnu – Hestia Hotel Strand
Dag 15: Parnu – Hestia Hotel Strand
Dag 16: Saaremaa – Arensburg Boutique Hotel & Spa
Dag 17: Saaremaa – Arensburg Boutique Hotel & Spa
Dag 18: Tallinn – Hotel Ibis Tallinn Centre Hotel
Dag 19: Tallinn – Hotel Ibis Tallinn Centre Hotel
Dag 20: Vertrek vanuit Tallinn naar Amsterdam

Reisvoorstel aanvragen
Dag 1: Aankomst in Vilnius

Vandaag begint uw rondreis door de Baltische Staten en die start in Litouwen. Vlieg ’s ochtends vanaf Amsterdam Schiphol naar Vilnius met AirBaltic. Zo heeft u de hele dag nog tijd om heerlijk te ontspannen bij het hotel of de stad te ontdekken. Bij aankomst in Vilnius kunt u de gehuurde auto ophalen en touren maar!

Dag 2: Ontdek Vilnius

Vilnius is een bijzondere stad die gebouwd is op een 48 meter hoge heuvel en beschikt over het grootste historische centrum van Oost-Europa! Doordat er veel studenten wonen heeft de stad een Boheemse sfeer en u vindt er prachtige Barokke architectuur, zoals de kerk van St. Casimir (de oudste kerk van de 65 kerken die de stad rijk is). Ontdek de oude straten van Vilnius, bezoek de St. Anna’s Kerk – een diamant in de Gotische architectuur.

U kunt uw reis aanvullen met excursies zoals een citytour door Vilnius met een Engelssprekende gids of een tour door Lukiškės gevangenis. Deze tour duurt 2 uur en is onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Deze histroische Lukiškės-gevangeniscomplex werd gebruikt voor het opsluiten van mensen gedurende 115 jaar. Doe mee aan een 1,5 uur durende begeleide ervaring in het Engels om dieper in te gaan op de geschiedenis van Lukiškės gevangenis, het dagelijkse leven van de gevangenen en de transformatie van een gevangenis tot het enige culturele centrum in Litouwen als zodanig.

Optionele excursie(s):

 • Vilnius citytour met Engelssprekende gids (3 uur)
 • Bezoek aan Lukiškės gevangenis onder begeleiding van een Engelssprekende gids (2 uur)
Dag 3: Van Vilnius naar Kaunas

Begin de dag met een ontbijt in het hotel, het is tijd om je spullen in te pakken en verder op reis te gaan. Vandaag rijdt u, ongeveer 199 kilometer, vanaf Vilnius naar Kaunas. Kaunas is de op één na grootste stad van Litouwen en ligt gelegen aan de samenvloeiende rivieren Nemunas en Neris. Kaunas is de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet werd verwoest; dus nu heeft het een aantal oude architectuurmonumenten.

Optionele excursie(s):

 • Kaunas citytour met Engelssprekende gids (3 uur)
Dag 4: Van Kaunas naar Klaipeda

Geniet van een heerlijke ontbijt bij het hotel en vertrek daarna richting het westen van Litouwen. Vanaf Kaunas is het ongeveer 215 kilometer rijden richting Klaipeda. Klaipeda wordt vaak de “Poort naar de zee” genoemd. Dit noemen ze zo omdat het de belangrijkste zeehaven van de Litouwse staat is. Een rondleiding of wandeling door de stad met onder meer het oude postkantoor, de historische oude binnenstad vol handwerkwinkels, het oude theater en het Simon Dach-plein zijn de moeite waard.

Optionele excursie(s):

 • Klaipeda citytour met Engelssprekende gids (2 uur)
Dag 5: Klaipeda

Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding. Optioneel kunt u een volledige dag tour erbij boeken met een Engelssprekende gids. Deze gids laat u de unieke plekjes in de buurt van Klaipeda zien. Tijdens deze tour neemt u eerst de boot richting Neringa. De sightseeingtour begint in het Nationaal Park van de Koerse Schoorwal – een eigenaardig uniek stuk land. Niemand kan dit natuurwonder verlaten zonder de grote zandduinen te zien. Wie ze voor het eerst ziet, is werkelijk buiten adem en voelt de drang om maar door te rennen tot aan de top van de duin, om daarna als een vogel op uitgestrekte vleugels naar beneden te zweven. Tijdens de tour ziet men het vissersdorpje Nida. Voor de lunch heeft u nog vrije tijd en na de lunch bezoekt u het Thomas Mann-huis. Voor de terugkeer naar Klaipeda wordt nog even de Heksenheuvel beklommen.

Optionele excursie(s):

 • Dagtour Nida met Engelse sprekende gids (8 uur) – Nida bootovertocht voor auto en passagiers en toegang tot de Thomas-Mann huis.
Dag 6: Van Klaipeda naar Liepaja

Vandaag rijdt u vanaf Klaipeda naar Liepaja, onderweg gaat u de grens over van Litouwen naar Letland. Het plaatsje Liepaja bevindt zich aan de Letse kust. Bezoek op eigen gelegenheid het stadscentrum van Liepaja, waaronder het Rozenplein, het huis van Peter I en andere beroemde gebouwen. Bezoek na een korte wandeling door het stadscentrum Karosta (zeehaven). Karosta is de noordelijke wijk van Liepaja. De omgeving weerspiegelt de wisselwerking tussen de militaire elegantie van het tsaristische Rusland en het sovjetmilitarisme.

Optionele excursie(s):

 • Bezoek Adventure Park “Tarzans”
Dag 7: Liepaja

Deze dag heeft u ter vrije besteding in Liepaja. Geniet van het weer, de zee en ontspan.

Dag 8: Van Liepaja naar Pavilosta

Vandaag is het weer tijd om de spullen in te pakken en te rijden naar Pavilosta. Dit is ongeveer 47 kilometer rijden en ligt ook aan de kust van Letland. Hier kan je weer genieten van de mooie en rustgevende omgeving.

Dag 9: Van Pavilosta naar Kuldiga

Vanuit Pavilosta rijdt u door naar Kuldiga, dit is ongeveer 62 kilometer rijden. Eenmaal aangekomen kunt u zelfstandig de stad bewonderen. De stad Kuldiga wordt beschouwd als een van de mooiste van Letland en dit is de enige plek in het land die de traditionele houten gebouwen heeft behouden. Gelukkig ontsnapten deze houten gebouwen aan de vele vernietigende oorlogen en branden. Deze gebouwen geven dus een mooi beeld van een Letse provinciestad uit de 16e en 17e eeuw. Een oude brug, de stroomversnellingen van de rivier de Venta bij de toegang tot de stad, de 13e-eeuwse kasteelruïnes – dit alles geeft de stad een bijzondere charme. Bezoek Venta Rumba de breedste waterval van Europa.

Optionele excursie(s):

 • Bus tour door Kuldiga met Engelssprekende gids (40 minuten of 2 uur)
Dag 10: Van Kuldiga naar Jurmela

U vertrekt deze ochtend weer vanuit Kuldiga richting de hoofdstad van Letland. Maar één afslag voor de hoofdstad, verblijft u nog een nachtje in Jurmela. Jurmela is dé plek om te genieten van de zee, zon, natuur, architectuur en cultuur. De huizen in Jurmela staan bekend om de houten architectuur, de schattige “cottage” style gebouwen en resorts. Wandel over het strand en geniet van de romantische straten in Jurmela.

Optionele excursie(s):

 • Jurmela citytour met Engelssprekende gids (3 uur)
Dag 11: Jurmala – Riga

Geniet ‘s ochtends van een heerlijk ontbijt. Daarna is het tijd om door te rijden naar Riga. Deze dag heeft u ter vrije besteding. Onze tip: ga heerlijk uiteten bij La Riviera.

Optionele excursie(s):

 • Great Kemeri Bog Boardwalk (6 uur) – ontmoet een Engelssprekende gids en bezoek de gehele dag het Kemeri National Park.
Dag 12: Riga

Vandaag heeft u de tijd om de stad zelfstandig te ontdekken, of u kunt ervoor kiezen om de stad met een Engelssprekende gids te bewandelen. Geniet van de schoonheid van de oude Hanzestad, terwijl je door de geplaveide, pittoreske straatjes van de oude stad slentert. In het oude Riga ziet u de koepelkathedraal met een van ’s werelds grootste pijporgels, de Sint-Pieterskerk met een prachtig uitzicht over de stad vanaf de toren, de oude gildehuizen, de Zweedse poort, het architecturale ensemble Three Brothers, St. Jacobskerk, het parlementsgebouw, het oude kasteel van Riga en bekijk de vele prachtig gerestaureerde gebouwen waarin nu gezellige restaurants, cafés, bars en souvenirwinkels zijn gevestigd. Onze tip: Kalku Varti is de moeite waard om te dineren.

Optionele excursie(s):

 • Riga old town citytour met Engelssprekende gids (2 uur)
 • In de avond kajakken in Riga, rivier Daugava (3 uur)
Dag 13: Van Riga naar Sigulda

Geniet ‘s ochtends van een heerlijk ontbijt voordat u op pad gaat naar Sigulda. Eventueel kunt u zelfstandig Gaujas National Park en Sigulda ontdekken, u kunt er ook voor kiezen om met een Engelssprekende gids op pad te gaan.

Sigulda ligt ongeveer 50 km van Riga in de vallei van de Gauja-rivier. Het staat bekend als een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Letland en wordt gekenmerkt door een schilderachtig landschap en talloze natuurlijke en culturele monumenten.

Optionele excursie(s):

 • Sigulda tour met Engelssprekende gids (6 uur)
 • Sigulda tour in het Gaujas National Park (6 uur)
 • In Gaujas National Park zip-linen of bungee jumpen
Dag 14: Sigulda – Cēsis – Pärnu

Vandaag gaat u twee plekken bezoeken, namelijk Cēsis in Letland en Pärnu in Estland. Eerst rijdt u vanuit Sigulda naar Cēsis, dit is ongeveer 37 kilometer rijden. Het Cēsis-kasteel is de meest indrukwekkende en best bewaarde kasteelruïne in Letland, en het is zeker de meest populaire attractie in het oude gedeelte van Cēsis. Het Cēsis-kasteel was een van de sterkste forten die de Lijflandse Orde in de hele Baltische regio had. Het Cēsis-kasteel, gebouwd in de 13e eeuw, was de zetel van de meesters van de Livonian Order. Castle Park is het meest sierlijke park in de stad en een populaire plek voor vrijetijdsactiviteiten.

Pärnu is de bekendste badplaats van Estland en daarnaast een Hanzestad, havenstad en universiteitsstad. Het slaperige ritme van Pärnu verandert volledig wanneer de vlag van de Estse zomerhoofdstad hoog wappert tijdends de zomer – leven op het strand, tientallen festivals, nachtclubs en het grote feestpubliek dat hierheen is verhuisd. De stad is erg charmant en bevat een leuk 19e-eeuws winkelgebied. Geniet tijdens een wandeling door de stad van de parken en de straten.

Optionele excursie(s):

 • In de winter is het mogelijk om met husky’s door de natuur te sleeën.
Dag 15: Pärnu

Vandaag heeft u de dag ter vrije besteding.

Optionele excursie(s):

 • Bog shoeing in het Sooma National Park (3 uur)
Dag 16: Van Pärnu naar Saaremaa

Vandaag rijdt u vanaf Pärnu naar Saaremaa. Maar eerst begint u de dag met een heerlijk ontbijt bij het hotel. Saaremaa is een van de populairste bestemmingen in Estland. Het is een eiland dat voor de westkust van Estland ligt met schilderachtige vissersdorpjes, stille stranden, vuurtorens, uitgestrekte sparrenbossen en pittoreske windmolens.

Dag 17: Saaremaa

U kunt ervoor kiezen om vandaag zelfstandig Saaremaa te ontdekken. Maar u kunt er ook voor kiezen om vandaag op pad te gaan met een Engelssprekende gids. Met deze gids (of zelfstandig) kunt u de belangrijkste bezienswaardigheid van Kuressaare bezoeken, namelijk de Episcopal kasteel van de bisschop. Van alle middeleeuwse kastelen in de Baltische Staten, is dit kasteel het best bewaard gebleven.

Optionele excursie(s):

 • Saaremaa dag tour met Engelssprekende gids (gehele dag)
 • Toegang tot Kuressaare kasteel
Dag 18: Van Saaremaa naar de hoofdstad Tallinn

Vandaag vertrekt u vanaf Saaremaa naar uw laatste stop Tallinn, de hoofdstad van Estland. Tallinn is al een oude stad, en stamt in ieder geval al uit de twaalfde eeuw, toen de stad voor het eerst genoemd werd in bronnen. De stad heette toen nog Reval, een naam die bleef plakken tot in de twintigste eeuw. Tot aan de dertiende eeuw was Estland een vrij gebied, waar inwoners in vrijheid als heidense boeren leefden.

Estland is door de jaren heen in bezit geweest van veel verschillende landen: te beginnen met de Denen, daarna de Duitsers, de Zweden en uiteindelijk de Russen. Tussen 1918 en 1940 was Estland even een zelfstandige staat, maar in 1940 werd het geannexeerd door Sovjet-Unie, tussen 1941 en 1945 overgenomen door de Duitsers, en daarna decennialang weer door de USSR totdat Estland uiteindelijk in 1991 écht onafhankelijk werd.

Het stadscentrum van Tallinn is het meest beïnvloed door de tijd dat Tallinn een Hanzestad was. Veel gebouwen in het oude centrum stammen uit deze tijd, en grappig genoeg hebben sommige gebouwen ook nog steeds een Nederduitse naam (zoals Kiek in de Kök), dat toentertijd werd gesproken.

Optionele excursie(s):

 • Tallinn citytour met Engelssprekende gids (2 uur)
 • Marsepein workshop (40 minuten)
Dag 19: Ontdek Tallinn

Vandaag heeft u de dag ter vrije besteding.

Optionele excursie(s):

 • Tallinn TV Tower geniet van het panoramische uitzicht over de stad (2 uur)
 • Bezoek de Rummu Quarry – Gevangenis
Dag 20: Vertrek naar huis

Vandaag vertrekt u weer terug richting huis. Voordat u het vliegtuig instapt, levert u nog de gehuurde auto in bij de autoverhuur.

Prijs informatie

Reisduur:
20 dagen

Prijs: 
Vanaf €2.300,- per persoon

De reissom betreft een indicatie en is onder andere onderhevig aan beschikbaarheid en reisperiode.

Reisvoorstel aanvragen

Deze reis is in samenwerking met Baltic Travel Group & AirBaltic

Deze reis is:

Inclusief

 • Internationale vluchten met AirBaltic inclusief 23 kilo ruimbagage
 • Overnachtingen in goede en sfeervolle accommodaties inclusief ontbijt
 • Huurauto Volkswagen Polo 1.0 AC of soortgelijk model inclusief verzekering

Exclusief

 • Reis en/of annuleringsverzekering
 • Stoelreserveringen
 • Borg voor autohuur en kosten voor auto terugbrengen op andere locatie
 • Activiteiten – deze kunt u optioneel toevoegen aan de reis
 • Lunch en diner
 • Eventuele fooien
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€2,50 per boeking)
 • Bijdrage SGR (€5,- per persoon)
 • Administratiekosten (€47,- per boeking)

Reiszin gekregen?

Silver is specialist in individuele reizen naar bijzondere bestemmingen. Onze belevingsreizen zijn geen vastomlijnde pakketreizen, maar kunnen volgens uw wensen worden aangepast. Vraag een vrijblijvend reisvoorstel aan of neem persoonlijk contact met mij op.

Reisvoorstel aanvragen